Чехия: Полицай отказа $17 млн. подкуп от крипто-престъпник

Хакерът бил готов да се прости с половината открадната сума, само и само да се измъкне

14.08.2018 | 17:35 Редактор: Иван Берберов
Чехия: Полицай отказа $17 млн.  подкуп от крипто-престъпник

Полицаят от чешкия град Бърно Лукаш Лазецки е отказал подкуп от 384 милиона крони /близо 17 млн. долара/, предложени му от  хакера Петер Кържистка, обвиняем за крупно кибер мошеничество.

В замяна хакерът искал от полицая да му бъде върнат иззет при обиск твърд диск, в който се съхранявали няколко хиляди биткойна. Това съобщава ТАСС, като се позовава на "Млада фронта днес".

Според изданието твърдият диск, както и друга компютърна техника, е бил конфискуван от Кържистка като улика за неговата престъпна дейност.

Според полицията Кържистка е един от най-опасните чешки хакери. Той вече има присъда от 4 години за взлом на банкови сметки и кражба на финансова информация.

Екипът следователи обаче, част от който е и Лазецки, не подозирали какво съдържа твърдият диск, към който хакерът проявил интерес. Кодовете за достъп до данните не можели да се дешифрират.

Кържистка бил изпратил свой познат като посредник при полицая с предложението за огромния подкуп в замяна за изключване на твърдия диск от списъка на конфискуваните вещи и връщането му хакера.

Лазецки отказал парите и незабавно съобщил за случилото се на началника си. Било е образувано углавно дело. Следствието е установило, че на твърдия диск хакерът бил скрил 3200 биткойна. Стойността им е почти 800 милиона крони /близо 35 млн. долара/. Хакерът бил готов да раздели наполовина сумата с полицая, посочва изданието.

Снимка: Pixabay.com