Спипаха 16-годишен "ало" измамник, участвал в схема за 76 хил. лева

66-годишна оставила парите до кошче за смет в Търговище

20.01.2018 | 17:41 Редактор: Василена Василева
Спипаха 16-годишен

16-годишен младеж е задържан за участие в телефонна измама за 76 000 лева в Търговище, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирана от Dnes.bg

Акцията е проведена на 19 януари, в нея са участвали служители на ГДНП, ОДМВР-Търговище и ОДМВР-Велико Търново. Телефонна измама е била по схемата "съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на ало измамници".

Същият ден 66-годишна жена от града е получила обаждане от непознат на стационарния телефон в службата си. Мъжът се представил за полицейски служител и казал, че в града се провежда акция срещу телефонни измамници. За да помогне при залавянето им, жената трябвало да предостави наличните си пари на измамниците, които вероятно ще й позвънят. Веднага след това парите щели да й бъдат върнати.

Жената изтеглила от банковата си сметката 76 000 лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното й по телефона място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на Търговище, както й било наредено при повторно обаждане.

Около 15.00 часа, непосредствено след прибиране на плика с парите, полицаите са задържали младеж, въпреки опита му да избяга. Установена е самоличността му - 16-годишен от Търговище, с регистрация за наркотици.

Проверява се съпричастността на задържания към още една измама, при която в началото на месеца по същия сценарий е била измамена 77-годишна самотноживееща жена от града. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си 1600 лв. с идеята, че подпомага на полицията.