Схемата "Ало, бабо" отмъкна 100 хил. лв. в област Шумен

По-голямата част от потърпевшите са възрастни жени

05.12.2017 | 21:45 Редактор: Велислав Филипов
Схемата

Близо 500 000 лева са дадените пари на телефонни измамници в област Шумен през последните три години, съобщиха от МВР. Тази година броят на измамите е намалял, а предадените пари на измамниците са в размер на 100 000 лева.

За да се спре най-накрая порочната практика наивници да хвърлят пари от балконите си и да ги оставят до кофи за боклук на мошениците, полицаите посещават пенсионерски клубове, читалища и други места, на които се събират възрастни хора, с които провеждат беседи и ги запознават с последните сценарии, с които си служат измамниците.

Изготвена е и карта на концентрацията на престъпните деяния в Шуменска област през последните три години. Анализът показва, че по-голямата част от потърпевшите са възрастни жени.

От полицията съобщават още, че днес в дежурната ѝ част за 30 минути са приети няколко обаждания, в които хора съобщили, че са ги търсили по телефона от мними полицаи, с молба да съдействат за залавяне на измамници.

Схемата, която се прилага е една и съща - непознати се представят за полицаи и обясняват, че в града тече специализирана операция за залавяне на измамници. След това молят хората да им съдействат, като за целта им дават указания да съберат всички пари и ценности, да ги сложат в торба и да чакат указания, уточняват от МВР.

От там напомнят, че полицията няма практика, в която да търси съдействие от хората като им иска пари.

Повече новини четете на dnes.bg.