Кибербандити изнудват полицаи и магистрати с голи снимки

Фирми от Топ 100 на българския бизнес също са ставали жертва на интернет измами

07.11.2017 | 17:50 Редактор: Велислав Филипов
Кибербандити изнудват полицаи и магистрати с голи снимки

Фирми от Топ 100 на българския бизнес са ставали жертва на интернет измами. Те са ощетени със стотици хиляди левове, обясни Явор Колев от ГДБОП. От МВР уточняват, че 32% от икономическите престъпления у нас вече се извършват по интернет.

"Борбата с киберспособността е работа не само на правоохранителните органи и на доставчиците на услуги, а на цялото обществото, защото всички сме участници в този виртуален живот", предупреди Явор Колев.

Второто място за най-чести престъпления в интернет след измамите на фирми, заема сексуалното изнудване.

Магистрати и полицаи нееднократно са ставали жертва на кибербандити, които ги изнудвали с голи снимки. Подобно изнудване обикновено се случва в социалните мрежи.

Подлъганите служители изпращали свои интимни снимки и голи видеа, след което киберпрестъпниците ги изнудвали.

Колев даде по-подробни обяснения за самата схема на изнудване пред БНР преди няколко месеца: "Хора, притежаващи профили в интернет, получават покани за приятелство от приятни млади дами, чужденки обикновено, и започва във Facebook един разговор, в който тя споделя, че е сама, че е самотнa, че в момента е в леглото гола и очаква "да се видим по камера". Разбира се, тя започва да иска от отсрещната страна извършване на определени сексуални действия. Всичко това се записва и се създава един клип, който впоследствие се показва в социалната мрежа на жертвата и се иска от него сума от 3 до 5 000 евро".

Спецполицаят призовава хората към внимание - да не приемат покани за приятелство в социалните мрежи от профили, за които е предсказуемо, че са фалшиви. Те могат да бъдат разпознати по това, че имат само една или няколко провокативни снимки и малко приятели. Друг белег е, когато отсрещната страна се изразява на развален български, защото ползва интернет преводач.

Още по темата четете в dnes.bg.