Мигранти плащат по 2000 евро за транзит през България

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 каналджии

18.10.2017 | 21:20 Редактор: Тодор Петров
Мигранти плащат по 2000 евро за транзит през България

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 участници в организирана престъпна група за превеждане на мигранти от Турция към Румъния през България, от които двама сирийци (единият с българско гражданство), двама иракчани и трима българи. 

Те са задържани на 16 октомври 2017 г. в различни райони на София при специализирана операция на ДАНС, СДВР и Специализираната прокуратура, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г. Участници са посрещали чужденци (повечето нелегално преминали турско-българската граница) и са ги транспортирали с микробуси до Бургас.

Оттам мигрантите били докарвани в София и настанявани временно, най-често в кв. "Модерно предградие", но и в комплексите "Обеля" и "Люлин".

Впоследствие те били превозвани на групи до Видин и изпращани към Румъния. За да не буди подозрения, един от автомобилите, собственост на участник в групата, всяка седмица се движел с различни регистрационни табели, взети от други коли.

За "услугата" мигрантите плащали различни суми, в зависимост от техните възможности, като таксата достигала до 2000 евро на човек.

По време на операцията по задържане на участниците в групата на различни адреси и в автомобили са намерени и иззети два пистолета (единият, от които газов, преправен на боен), около 500 г. марихуана, паспорти на чужди граждани, около 20 000 евро в различна валута, боен нож и други доказателства за престъпната дейност.