Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Общинското здравеопазване – система на системи

В България има цели общини, където липсва адекватна медицинска помощ

20.03.2019 | 13:48 Редактор: Тодор Петров
Историите ON AIR: Общинското здравеопазване – система на системи

През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха въведени задължителните здравни вноски, които трябваше да дават право на безплатно медицинско обслужване на осигурените. От практиката през отминалите вече 20 години обаче стана ясно, че не всичко е напълно безплатно. Достъпът до лекар-специалист не е по-лесен, защото направленията са ограничени. 

А когато се стигне до лечение в болница се оказа, че пациентите от различните краища на България имат различни права. За едни болницата е близо, а за други – на километри от населеното място. 

"В действителност има цели региони, където хората са силно затруднени в достъпа не само до болнична, но и до извънболнична помощ. Затова не може да бъде упреквана само здравната система, защото то върви ръка за ръка с икономиката и с населението в тези региони", заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Общинските болници са 31 и повече от тях са изправени пред реални фалити. Заради по-голямата безработица в малките населени места, те лекуват и твърде много здравно неосигурени пациенти.

Според правилата политиката по здравеопазване се прави от министерството. В неговите приоритети трябва да е осигуряването на спешната помощ и профилактичните програми. 
Оказва се, че в България в 21 век има населени места и цели общини, където няма адекватна медицинска помощ. 

Гледайте цялото предаване за още интересни факти

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК