Най-забележителният премиер на Англия и любовта му към живописта – в историческия филм “Чърчил – кръв, пот и маслени бои” по Bulgaria ON AIR

Документалният филм на ВВС ще бъде излъчен в два епизода на 28 януари и 3 февруари в 16 часа

26.01.2018 | 12:00 Редактор: Меги Радева
Най-забележителният премиер на Англия и любовта му към живописта – в историческия филм “Чърчил – кръв, пот и маслени бои” по Bulgaria ON AIR

Историческият филм „Чърчил – кръв, пот и маслени бои“ ще представи откритията на британския журналист Андрю Мар за неразказана досега част от историята на Уинстън Чърчил и любовта му към живописта, изненадващо спомогнала за оформянето на обществената му кариера на политик, държавник и военен лидер. Документалният филм е продукция на ВВС и ще бъде излъчен в два епизода на 28 януари и 3 февруари от 16 часа по Bulgaria ON AIR.

Очарованието на Андрю Мар от лечебните сили на художественото изкуство подхранва обиколка, която открива нова гледна точка към хобитата на един от най-паметните британски представители – Сър Уинстън Чърчил. Разказвачът пътува до южната част на Франция и Маракеш, където Чърчил е обичал да рисува, и разкрива как сериозният му подход към живописта води до приятелства с прочути британски художници от 20-ти век.

Мар открива как една проста картина от 40-те години на миналия век може да е повлияла на хода на Втората световна война. Филмът ще излъчи срещи с потомците на Чърчил, в които Мар разнищва как семейството му е възприемало неговото лично хоби, помогнало му да запази здравомислещ ум по време на най-трудните години от неговия живот. Така Мар разкрива, че петдесет години след смърта на знатния Чърчил, изкуството му е изключително ценено, като през 2014 година негова картина е била продадена за почти 2 милиона паунда.

Проследете пътуването на Андрю Мар из разкрития за значимостта на личното хоби на най-знаменития британски премиер с документалния филм “Чърчил – кръв, пот и маслени бои", на 28 януари и 3 февруари от 16 часа по Bulgaria ON AIR.

 

„Чърчил – кръв, пот и маслени бои“ (Winston Churchill: Blood, Sweat and Oils);

Исторически, документален, Англия, 2015;

В ролите: Андрю Мар, Уинстън Чърчил, Ема Соумс, Силия Сандис;

Продукция на ВВС.