Проф. д-р Александър Омарчевски гостува във Фамилно

Внукът на просветния министър Стоян Омарчевски разказва непознати факти от живота на дядо си

11.03.2018 | 11:00 Редактор: Доника Ризова
Проф. д-р Александър Омарчевски гостува във Фамилно

Александър Омарчевски е декан на Богословския факултет и внук на министъра на образованието в правителството на Александър Стамболийски Стоян Омарчевски. Той подготвя книга за дядо си, която ще събере оскъдната информация за неговата мащабна дейност и живот изпълнен с обрати.

„Информацията е много оскъдна, защото домът ни е бил изцяло разрушен при бомбандировките през Втората световна война. Така е изгорял целият богат архив от кореспонденция на дядо ми с имена като Айнщайн, Рьорих и други, както и огромната му библиотека“, разказа Александър Омарчевски.

„Дядо ми е въвел отбелязването на Дена на народните будители, както и задължителното безплатно основно образование, построил е над 1500 училища в България, провежда правописната реформа и полага основите на няколко нови факултета, между които и Богословския, чийто декан съм днес.“ , допълва наследникът на рода Омарчевски.

„През годините дядо ми беше забравен, но след връщането на традицията да се празнува на 1 ноември медиите припомнят периодично кой е поставил началото“, допълни Омарчевски.