Върви ли се към нов световен ред

Какви са реалните приоритети на американската външна политика

17.06.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Върви ли се към нов световен ред

Американският президент Доналд Тръмп имаше две важни срещи – една инфарктна и една фантастична. Противно на здравия разум инфарктната бе с Г-7, фантастичната - с Ким Чен-ун. Лидерите на седемте най-развити страни в света не излязоха с обща позиция след срещата си в канадския курорт Ла Малбе, на която Тръмп предложи "да бъде създадена зона за свободна търговия на Г-7, без мита, без субсидии и без бариери". Какви са реалните приоритети на американската външна политика и как ще реагира Европа на тях?

Президентите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва подписаха във Варшава декларация, че "увеличаването на бойната мощ и военната мобилност на Алианса има голямо значение за отбраната на източния фланг на НАТО". Деветте страни са единодушни, че в региона на Черно море е нужно засилване на присъствието на НАТО с "военноморски и военновъздушен компонент". Вървят ли източноевропейските страни към обща визия за европейската отбрана и ставали част от нея президента? 

В транспортната комисия наши евродепутати обявиха пълна победа над пакета "Макрон" заради отпадане на тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка. В социалната комисия обаче бяха приети още по-нежелани от българските превозвачи промени - например изискването камионите, вместо шофьорите им, да се връщат на всеки три седмици. Включиха ли тировете втората скорост на Европа? В студиото "Видимо-невидимо" по Bulgaria ON AIR  коментират темите политологът Димитър Ганев, международният анализатор Алекс Алексиев и дипломатът Владимир Кисьов. 


Втора част гледайте тук >>