Ван прегази тълпа в Мюнзер, Германия – атентаторът се самоуби!

Убиецът е имал психични отклонения, но не е бил ислямизиран

07.04.2018 | 22:42 Редактор: Иван Берберов
Ван прегази тълпа в Мюнзер, Германия – атентаторът се самоуби!

Ван се вряза в тълпа хора в германския град Мюнстер днес около 16:40 ч. местно време, има загинали и ранени, съобщава онлайн изданието на сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Засега не е известно дали инцидентът е умишлено нападение, но според източник от силите за сигурност това най-вероятно е така. Сред загиналите на място е и извършителят, който се е самоубил. В. "Райнише пост", цитиран от ТАСС, съобщава за трима загинали.

Местната полиция съобщи в Twitter, че нейни служители са разположени на място. Органите на реда призовават хората да избягват или да напуснат центъра на града, за да могат спасителните екипи да работят на място.

Шофьорът на вана, който се вряза в тълпа хора в германския град Мюнстер бил 49-годишен германец, страдащ от психични отклонения.

Мъжът се казва Йенс Р. и е от Мюнстер, графичен дизайнер по професия. Няма мигрантски произход, нито данни да е екстремист, нито да се е ислямизирал. Има данни, че е имал психични проблеми и преминал преди години психиатрично лечение.

Преди време той направил опит за самоубийство, съобщи обществената телевизия Цет Де Еф (ZDF). Домът на извършителя е бил обискиран за наличие на оръжие и експлозиви. Полицията сега проверява някои съобщения, че във вана е имало още двама души, които са избягали преди автомобилът да налети на хората в заведението на площад в града.

Служителите са намерили и съмнителен предмет във вана. Ранените от атентатора са поне 20, шестима от които в тежко състояние.

"Нашите мисли са с жертвите и техните семейства", заяви в Twitter Улрике Демер, говорителката на германския канцлер Ангела Меркел и нарече станалото днес "ужасни новини".

Министърката на правосъдието Катарина Барли благодари на службите за спешна помощ и призова да се направи всичко, за да се разкрие причината за станалото.

Мюнстер е един от най-големите университетски градове в Германия. Там учат над 50 000 студенти. В центъра на града има многобройни барове, ресторанти и културни обекти.