България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Черен петък" е: Можем ли да станем жертва на спекулации?

Купувайте само неща, които са ви необходими, съветват Камен Кирилов и Бойчо Попов в студиото на "България сутрин"

24.11.2017 | 09:50 Редактор: Велислав Филипов

Хиляди българи са в готовност за трескаво пазаруване по време на "черния петък". Някои търговски центрове вече намалиха цените на своите стоки, а клиентите са готови да се заредят с вещи от всякакъв характер. Колко ще похарчи българинът и има ли риск да станем жертва на спекулации?

Според рекламиста Камен Кирилов хората трябва да бъдат много внимателни - да не се въздействат от рекламни стимули и да купуват само неща, които са им необходими.

"След като мине Коледа, се откриват специални пунктове, в които се продават подаръци, получени за празника. За да избегнете прекомерното харчене на пари и излишните вещи вкъщи, гледайте да купувате според своите потребности и необходимости", каза рекламистът в студиото на "България сутрин".

По думите му потребителите трябва да бъдат рационални и хладнокръвни по отношение на покупките по време на "черния петък", защото има тенденция българското общество лесно да се поддава на въздействието на рекламата.

"Младите искат всичко да им е марково, скъпо. Щом придобиеш желаната стока, се пренасочваш към друго, за което също се харчат пари. Хората трябва да бъдат по-умни като потребители. Важно е да се знае, че по време на "черния петък" доста търговци разкарват залежалите стоки и боклуците, за да се заредят с нови", допълни още Кирилов.

Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов уточни, че в САЩ на този ден са изхарчени 1,529 млрд. долара само от онлайн покупки. 

"Тази година търговците започнаха с офертите си доста по-рано. В България и чужбина "черният петък" се доминира от онлайн продажбите. Все повече пазаруваме през телефона", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Попов допълни, че търговците на дребно се надяват, че покрай мащабните намаления хората ще грабнат и стоки без отстъпки.

"Срещат се в магазините стоки с т.нар. фалшиви отстъпки - цената е увеличена, а когато "черният петък" наближи -  се намаля. Трябва да кажем, че това е наказуемо и на тези търговци трябва да им бъде наложена глоба" завърши Попов.