Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва да има специални педагози, занимаващи се с онкоболните деца

Липсата на инфраструктура в страната също е голяма пречка пред болните, твърдят от Национално движение "Хан Кубрат"

21.11.2017 | 20:27 Редактор: Велислав Филипов
Трябва да има специални педагози, занимаващи се с онкоболните деца

Според Веселин Костов, Марин Маринов и Добрин Добрев от Национално движение "Хан Кубрат" трябва да има специален педагог в училищата в цяла България, който да се занимава с онкоболните деца и техните проблеми. 

След като от МОН решиха да съкратят педагозите в някои от по-големите клиники в страната, които преподават на деца с онкологични заболявания, родители на такива малчугани и хора от Националното движение "Хан Кубрат" организираха протест пред министерството.

"Протестът мина добре. Постигнахме това, което искахме, а именно в по-големите болнични заведения в страната да има специален педагог, който да се занимава с онкоболните деца. Успяхме също да намалим бумащината и цялата документация за тези процедури - децата да се обучават свободно", коментира Марин Маринов.

Според Веселин Костов преди е имало специални учители, обикалящи и занимаващи се с децата, но държавата и МОН са решили да ги премахнат. Има и случай в Пловдив, в който учители ходят на доброволни начала в клиниките, за да обучават онкоболни деца.

"Управляващите са готови да изпратят болни деца в сграда, която не е подходяща. Това е недопустимо. След като подадохме сигнал до съответните институции, проблемът се реши", сподели Добрин Добрев.

Гостите на "Денят ON AIR" са категорични, че има райони в столицата, които не са подходящи и достъпни за болни деца. Липсата на инфраструктура и подходящ транспорт също са голям проблем. 

"Щом хората стигнаха дотам, че да ни наричат "българския синдикат" - значи положението не е добре. Ние се доказахме с действия пред обществото, че сме надеждни и можем да помагаме в различни ситуации", отбеляза Маринов.

Очаквайте видеото с целия разговор.