Трима български лекари задържани в Босилеград

Медиците били на хуманитарна мисия, за да прегледат сънародниците ни от Западните покрайнини

11.11.2017 | 12:45 Редактор: Велислав Филипов
Трима български лекари задържани в Босилеград

Трима български лекари от Първа градска болница са задържани от сръбските власи в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници по покана на Културно-информационния център в града. След няколко часа в полицията, медиците били пуснати и вече са в България.

ВМРО излязоха със светкавична позиция за инцидента. Според националистите това е поредната антибългарска акция на местните и централните сръбски власти, а евродепутатът Ангел Джамбазки се закани, че ще сезира Европейския парламент.

Медиците отиват на хуманитарна мисия в Босилеград, за да прегледат местното население. Следва задържане от сръбските власти под претекст, че самата акция не е законна и не е съобразена със сръбските власти, съобщава още репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.

"По време на самите прегледи е пристигнала полиция, доколкото знам около 20 души. Поканили са лекарите да отидат с тях, завели са ги в местото районно управление и са ги държали 5 часа без никакво основание. Това си е чист арест", каза генералният ни консул в Сърбия Едвин Сугарев.

Според председателя на Културно-информационния център в Босилеград това са хуманитарни мисии за преглеждане на местното население, защото някой от тях нямат нужните средства за преглед.

"Състоянието на сънародниците ни в Западните покрайнини е тежко. Условията не дават възможност за изграждането на една стабилна медицинска инфраструктура. Затова един от актовете на българската държава е уреждането на въпроса по медицинските прегледи. Тези акции се превят от две десетилетия", коментира още проф. Иван Митев, един от дейците за развитието на Западните покрайнини.

Днес отново има хуманитарна мисия в Сърбия на български лекари, но този път проблеми няма.