България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тровят децата с палмово масло вместо сирене в училища и градини

Продуктите за подрастващите трябва да са изцяло по БДС, уточни Димитър Зоров заедно с проф. Стефка Петрова и д-р Сергей Иванов

21.09.2017 | 08:11 Редактор: Иван Берберов
Тровят децата с палмово масло вместо сирене в училища и градини

Хранителни инспектори проверяват за вредни манджи столовете на детски градини и школа. Част от сиренето там се замествало с палмово масло и се пробутвало като истинско. 

"Продуктите, които консумират децата, трябва да бъдат изцяло спрямо БДС. Някои директори на учебни заведения отклоняват производителите и предпочитат да работят с търговци. Това в никакъв случай не е по-евтино, просто някой се облагодетелства от замяната на продукти с млечни мазнини с такива с растителни", отбеляза председателят на Асоциацията на млекопреработвателните Димитър Зоров.

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните няма никакъв контрол над училищните столове и какво се яде в тях. Има доста индикации, че сирене с вредно палмово масло влиза в детските градини и училищата, посочи той в студиото на "България сутрин". 

"Съвсем възможно е наличието на палмово масло в училищните столове, тъй като парите, които се отпускат на училищата са много малко. Тези продукти са недопустими. Има пълна забрана за предлагане на млечни продукти, които имат примесени растителни мазнини. Натуралното палмово масло не е по-вредно от млечното масло, но когато е изкуствено втвърдено не е препоръчително за детска консумация", категорична бе националният консултант по здравословно хранене проф. Стефка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че рецептурникът за детски градини до един месец ще бъде подменен с модерен такъв. По нейни думи този за детските ясли бил достатъчно нов и няма да бъде променян скоро, но от догодина рецептурникът за училищата също ще бъде сменен.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Djdragomix_Vidio
преди 6 години
Политиката и институциите пак ли спът Сигнализирай за неуместен коментар