България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ли ни детски Оруелски спектакъл?

Видеонаблюдението може да реши, но и да създаде проблеми – коментар от Лара Златарева и Ема Черногорска пред Bulgaria ON AIR

08.09.2017 | 09:22 Редактор: Иван Берберов
Очаква ли ни детски Оруелски спектакъл?

В последните няколко дни се заговори за детски градини, в които децата биват тормозени или бити от свои връстници или учители. За да се противодейства на това насилие в общественото пространство се появи предложението за поставяне на камери в образователните институции – училища, детски градини и ясли. Очаква ли ни детски Оруелски спектакъл?

Според телевизионната водеща Лара Златарева видеонаблюдение трябва да има във всеки дом за деца, отколкото във всяка детска градина, тъй като в сиропиталищата се случвали немислими по думите ѝ неща. 

"Човек има неестествени реакции, когато знае, че го записват. Ако се сложат камери в детските градини, всички кадърни учители ще напуснат и там ще остане само куцо, кьораво и сакато да преподава", отбеляза тв водещата в студиото на "България сутрин". 

Преди три дни инициативен комитет е внесъл предложение за редица промени в детските образователни институции, като въвеждане на въпросните камери и увеличаване на учителските заплати. 

"Ако имаше видеонаблюдение в последните няколко случаи на агресия в детските заведения, нещата щяха да са далеч по-ясни. Друго предложение на инициативния комитет, който представлявам, е плавна адаптация на новопостъпващите деца в яслите. В първите седмици родителите трябва да ходят с децата си на ясла, за да се намали стресът от промяната", посочи представителят на Сдружение "За децата ни" Ема Черногорска пред Bulgaria ON AIR.