Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отидохме там, където най-подобава на партията ни, смятат от Народен съюз

Светлин Танчев коментира пред Bulgaria ON AIR новото обединение между центристката организация и Реформаторския блок

20.02.2017 | 20:59 Редактор: Жанета Нейкова
Отидохме там, където най-подобава на партията ни, смятат от Народен съюз

Политическата партия "Народен съюз" от неделя е вече част от коалицията на Реформаторския блок. Запитан какво се случи с колегите им от Обединените патриоти и защо не са в коалиция с тях, Светлин Танчев от центриската организация отговори за "Денят ON AIR":

"Така се стекоха обстоятелствата, че те се регистрираха без "Народен съюз". Изведнъж загубихме комуникация с тях и ни поставиха в  една ситуация, в която не успяхме да реагираме. Но, в крайна сметка смятам, че отидохме там, където най-подобава на партията ни - място, в което тя да бъде в едно сериозно център-дясно обединение", отбелязва политикът.

Пред Bulgaria ON AIR кандидатът за народен представител заяви, че при съюза икономическата мисъл винаги е била водеща. "Винаги сме се опитвали да бъдем градивна опозиция на това, което се случва в България на икономически принцип", коментира той. 

Някои анализатори определят членовете на центриската организация като "номади". Танчев коментира критично изказаните думи като каза:

"Тук става въпрос за това дали някои хора работят последователно в дадена посока. Не смятам, че има за какво да се притеснявам от тези думи. Нито аз, нито формацията, в която участвам не сме имали участие в негативно управление на държавата", категоричен бе той.

И допълни, че оставя своите действия и тези на колегите му да бъдат "огледало" за това на къде се движат като организация и какви ценности изповядват.

Обещанията на "Народен съюз" се различават от тези на конкурентите му и затова идва въпросът дали това по-консервативно говорене от страна на партията е целесъобразно и дали отговаря на реалността в страната. 

Кандидатът за народен представител изрази мнението си, че обществото още чака някой да му даде рибата - сравнение от добре познатата поговорка "не ми давай риба, научи ме как да я ловя".

"В цялата си политическа кариера съм се стремял да образовам хората и да слагам фактите на масата, така че те сами да стигат до изводите. Но видях, че е много по-лесно да се дават лекомислени обещания, а в същото време някои хора да осъзнават, че това не са реалистични очаквания", смята Танчев.

Той посочи, че за него най-важното е да се мисли реалистично.