САЩ заплашат ЕС с нови мита за милиарди евро заради Airbus

Съюзът отговори с "черен" списък от американски стоки

02.07.2019 | 14:51 Редактор: Тодор Петров
САЩ заплашат ЕС с нови мита за милиарди евро заради Airbus

САЩ отново увеличават натиска върху Европейския съюз. Администрацията на Доналд Тръмп заплашва Брюксел с нови мита за допълнителни милиарди евро заради продължаващия спор за субсидии на самолетопроизводители. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене, до уиски и чугунени тръби, бариерите за внос могат да бъдат увеличени, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Вашингтон представи в понеделник списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара, върху които могат да бъдат наложени мита заради неправомерна държавна помощ при самолетостроенето. Тези мита ще бъдат добавени към вече публикуван списък от продукти на ЕС на стойност 21 млрд. долара, заявиха от офиса на търговския представител. 

В рамките на спора за нерегламентирани субсидии за европейския производител на въздухоплавателни средства Airbus, който се разглежда от години в Световната търговска организация, САЩ публикуваха първоначален списък на стоките на ЕС на стойност около 11 млрд. долара през април.

ЕС реагира бързо със списък от американски стоки, които на свой ред могат да бъдат натоварени с репресивни мита. Става дума за специални налози върху продукти като кетчуп, вино, куфари за пътуване и конзоли за игри.

Търговският спор между Брюксел и Вашингтон може да ескалира още повече заради този конфликт. Това ще изведе на преден план нова гореща точка, след като на срещата на върха на Г-20 през този уикенд в Осака САЩ и Китай се договориха за "прекратяване на огъня".

САЩ и ЕС вече си наложиха наказателни мита за редица стоки. В същото време от месеци Тръмп заплашва Брюксел с по-високи мита за автомобили.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК