Ускорен ръст в поскъпването на новите жилища в цялата страна

Стара Загора изпреварва Варна през първото тримесечие

01.07.2019 | 15:03 Редактор: Тодор Петров
Ускорен ръст в поскъпването на новите жилища в цялата страна

Цените на жилищата в цялата страна отново ускоряват ръста си през първото тримесечие на 2019 г., като единственото изключение от тенденцията е Варна, сочат данни на Националния статистически институт.

София е лидер по поскъпване на жилищата между януари и март с повишение на цените от 9,6% на годишна основа, като то се дължи главно на ръста при новите жилища с цели 18,6%, докато съществуващите жилища регистрират по-умерено покачване от 5,3%. 

Двуцифрен годишен ръст на цените на новите жилища има и в Пловдив – 12,6%, докато при съществуващите жилища покачването е само с 3,9%. Общо цените на жилищата в града са отбелязали повишение от 7,1% на годишна основа през първото тримесечие и с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година.

На трето място сред шестте най-големи града в България с население над 120 хил. жители, включени в индекса на НСИ, е Бургас, където цените на жилищата са се увеличили с 8% на годишна основа.

Стара Загора изпреварва Варна през първото тримесечие с повишение на цените от 4,4% на годишна основа, като и тук той се дължи главно на новите жилища, които са поскъпнали с 9% на годишна основа.

Общо за страната цените на жилищата нарастват със 7,3%, като новите са поскъпнали почти двойно по-бързо в сравнение със съществуващите – 11,9% спрямо 5%. Спрямо последното тримесечие на миналата година цените са се увеличили с 2,6%, като ръстът при новите жилища достига 5,7%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК