Кой американски щат ще е най-засегнат от търговската война между САЩ и Китай?

За последните около 15 години Китай е най-бързо растящият експортен пазар за американските компании

22.06.2019 | 12:01 Редактор: Юлия Христова
Кой американски щат ще е най-засегнат от търговската война между САЩ и Китай?

Приблизително една година след началото на търговската война между САЩ и Китай, вносителите и износителите все още търсят начини да се справят с повишените мита. Но с новите мита, които ще влязат в сила този месец, експертите казват, че е въпрос на време да се усети пълният ефект от войната, пише Скот Коон за CNBC.

Последиците от търговската война ще се проявят по безброй начини върху икономиките на различните американски щати, но Калифорния е тази, която ще загуби най-много според експертите, тъй като търгува най-много с Китай.

Обемът ѝ на търговия с най-многолюдната държава в света надхвърля 175 млрд. долара. Ефектът върху търговията с Китай и китайските инвестиции в щата може сериозно да засегне ръста на БВП на Калифорния и да срине нейната 2,7-трилионна икономика.

Последната ескалация в търговската война, при която някои мита достигнаха 25%, идва на фона на и без това забавящия се растеж на калифорнийската икономика. Ръстът през 2018 г. бе 3,5%, но темпът се забави до 2% през първото тримесечие на 2019 г.

В калифорнийското пристанище Оуклънд директорът Джон Дрискъл казва, че е бил изненадан миналата седмица, когато данните показаха, че обемът от контейнери със земеделски износ през май се е повишил с 8,4% на годишна база – трети пореден месец на увеличение, пише Investor.bg.

Селскостопанският износ е нараснал с 12% през първите четири месеца на годината, воден от увеличение на експорта към Тайван, Виетнам, Южна Корея и Япония. Въпреки митата износът за Китай също се е увеличил, но само с 5%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК