Туристите у нас се увеличават, 1 млрд. лева са влезли в хазната през 2018 г.

Търсят не мъртва история и артефакти, а живата култура

01.06.2019 | 11:53 Редактор: Василена Василева
Туристите у нас се увеличават, 1 млрд. лева са влезли в хазната през 2018 г.

1 млрд. лева са влезли в хазната от културен туризъм през миналата година, което е 1/3 от приходите в сектора, обяви директорът на Института за анализи и оценки Румен Драганов.

Секторът започна бурното си развитие още през 2017-а, като посещенията на чужденци се увеличават с всяка изминала година.

Експертите отчитат ръст от 18-22% и така броят на туристите, които влизат в страната ни с цел туризъм в градска историческа среда, е достигнал 3,5 милиона души. За сравнение преди две години броят им е бил 1,1 млн. души, посочва "Монитор".

Общият брой на чуждите туристи у нас пък е бил 11,7 милиона души.

През последните няколко години наблюдаваме бурно развитие на културния туризъм.

Чужденците, които идват у нас с цел културен туризъм, са за кратък период - предимно за уикенда, ползват рентакар и посещават различни населени места. Те са предимно от европейски страни.

"Интересно е, че тези туристи търсят места, свързани предимно с млади хора и проекти за съвременни изкуства. Нещо, което не е типично за българските младежи", коментира Румен Драганов.

Друг интересен момент е, че чуждите туристи са заинтригувани не толкова от мъртвата история и артефакти, а по-скоро търсят живата култура и изкуството на танца и музиката.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК