Ескалацията на търговската война доведе до поскъпване на петрола

Повишението при сорта Брент е с 0,47% до 70,72 долара за барел

10.05.2019 | 12:00 Редактор: Ралица Братанова
Ескалацията на търговската война доведе до поскъпване на петрола

Цените на петрола се повишават, след като влязоха в сила новите по-високи мита на американския президент Доналд Тръмп върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, съобщава "Ройтерс". По този начин търговският спор между двете най-големи икономики в света и потребители на петрол ескалира допълнително, пише Investor.bg.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,63% до 62,09 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,47% до 70,72 долара за барел.

"Цените на петрола заедно с повечето рискови активи се движат почти синхронно с актуализациите на търговските мита", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в брокерската компания OANDA.

Нарастването на напрежението между двете страни - най-големи потребители в света, вероятно ще повлияе на търсенето на петрол. Двете страни формират 34% от световното потребление на петрол през първото тримесечие на 2019 г. по данни на Международната агенция по енергетика.

Данните за увеличаване на доставките заедно с опасения, свързани с търсенето в крайна сметка носят понижение за цените на петрола на седмична база. WTI е напът да отчете седмична загуба от 0,3%, като това за него ще бъде трета негативна седмица подред. Брент се насочва към втора седмична загуба от 0,6%.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК