Радост за Uber: Акциите на конкурента Lyft удариха дъното

Kнижата на компанията се търгуват с почти една трета под цената на IPO-то на 28 март

09.05.2019 | 15:30 Редактор: Тодор Петров
Радост за Uber: Акциите на конкурента Lyft удариха дъното

Акциите на Lyft се сринаха с близо 11% в сряда до рекордно ниско ниво, след като компанията отчете голяма тримесечна загуба, оказвайки натиск върху Uber, която се подготвя да оцени първичното си публично предлагане.

Lyft загуби 1,1 млрд. долара през първото тримесечие, съобщи компанията, въпреки че анализаторите приветстваха ръста на приходите ѝ. С последния спад от сряда сега книжата на компанията се търгуват с почти една трета (27%) под цената на IPO-то на 28 март, което дава на компанията пазарна капитализация от около 15 млрд. долара.

Резкият спад в цената на книжата на Lyft от дебюта му на Wall Street ще натежи на инвеститорите, които се колебаят дали да купят акции от по-големия конкурент Uber, който ще оцени своето собствено IPO в четвъртък, твърди Bloomberg.

Uber, която е най-голямата компания за споделено пътуване в света, се стреми да направи оценка от 80,5 млрд. долара до 91,5 млрд. долара. Това е с една трета по-малко от сумата, която се очакваше от мениджърите на стартъпа през миналата година.

Uber ще трябва да убеди потенциалните инвеститори, че е различна от Lyft и това може да включва подчертаване на международните ѝ операции и услугата за доставка на храна Uber Eats. В последния си кръг на частн финансиране Uber бе оценена на 76 млрд. долара.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК