Изнасяме земеделски продукти за близо 5 млрд. евро годишно

Основно производителите са насочени към европейския пазар

24.04.2019 | 23:02 Редактор: Василена Василева
Изнасяме земеделски продукти за близо 5 млрд. евро годишно

Износът от секторите земеделие и храни достига 4,5-5 млрд. евро годишно. Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на форума "Да! На българската храна", организиран от в. "Стандарт", информира пресцентърът на агроминистерството.

"Експортът е много важен. Основната ни насоченост е европейския пазар, но нишите ни са на Изток", коментира министърът., цитиран от Investor.bg

Той разказа, че след срещата си със своя китайски колега е получил уверение, че след 3-годишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай.  Оттам има и голям интерес към българския белен слънчоглед. В момента три наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още 10 компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай.

Порожанов обърна специално внимание и на арабските пазари и Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се провежда едно от най-успешните световни изложения за храни. Усилията са на него догодина България да има свой самостоятелен щанд. Водят се разговори и за намаляване на митата за внос в Ливан на български млечни продукти и пчелен мед.

На заседанието си днес правителството одобри и участието за втора поредна година на България на изложението в Рияд, Саудитска Арабия (Saudi Agro-Food 2019 от 21 до 24 октомври – бел. р.).

Споразумението на ЕС с Япония пък ни дава възможност за нулево мито при внос на български продукти. Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев  съобщи, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранд „Нешка“, на името на особено популярната там българска треньорка по художествена гимнастика.

"По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино, се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност", каза Красимир Коев. Той припомни, че средствата за националната лозаро-винарска програма се запазват на 134 млн. евро до 2023 г. Запазиха се и ставките на субсидията от 75%, което е най-високия дял в ЕС и го имат само още две държави-членки. В последната година има 9 нови изби и бройката им вече ще достигне до 300. 

На дискусията председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева предложи при всички обществени поръчки за храни, независимо дали са за училища, детски градини, затвори,  болници, социални домове и др., задължително да има условие храните да са произведени по браншови стандарти. Порожанов подкрепи идеята.

Председателят на Българската  асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков пък предложи създаването на единна земеделска камара, от чието име да стават разговорите с министерството на земеделието. Порожанов коментира, че това значително би улеснило работата и диалога.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК