Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг у нас

Бюджетните ни резултати са преизпълнени, което допълнително засилва фискалната и дълговата позиция на България
Публикувана: От:

Още по темата

 

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщава министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво BBB в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната A-, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута на ниво F2.

Подобряването на перспективата до положителна отразява оценката на Fitch Ratings за това, че ключови показатели, влияещи на рейтинга, имат по-добро представяне у нас в сравнение с групата държави с рейтинг BBB, предаде Investor.bg.

Бюджетните резултати са преизпълнени, с което допълнително се засилва фискалната и дълговата позиция на България в сравнение с останалите държави. Оценяваният бюджетен излишък през 2018 г. на начислена основа се очертава да бъде по-висок в сравнение с предишната прогноза, което е най-доброто представяне на страната през последните 20 години.

От гледна точка на Fitch, ангажиментът на България за разумна фискална политика ограничава рисковете пред страната. От рейтинговата агенция очакват растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се засили през 2019-2020 г. (средно 3,3 %) след по-силно от очакваното забавяне през 2018 г. до 3,1 %.

Според агенцията показателите за външните финанси на България продължават да се подобряват и превъзхождат тези за държавите с рейтинг BBB. В края на 2018 г., положителната външна позиция на страната се затвърдила, докато държавите със сходен рейтинг са нетни длъжници.

От Fitch посочват факторите, които поотделно или заедно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са продължаващо подобряване на външните и фискални баланси, напредък в присъединяването към еврозоната, благоприятни перспективи за икономически растеж, които водят до по-бързо приближаване към нивата на доходите за държавите от групата със сходен рейтинг.

Бъдещи развития, които поотделно или заедно биха довели до негативни действия по рейтинга, са появата на външни дисбаланси, влошаване на външната конкурентоспособност, както и рязко покачване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни задължения в баланса на държавата.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )