Броят на молдовските туристи у нас се увеличава всяка година

Премиерът Борисов кани фирмите да бъдат по-активни на пазара ни

14.03.2019 | 23:05 Редактор: Василена Василева
Броят на молдовските туристи у нас се увеличава всяка година

Забележителен туристически интерес към България отчетоха премиерът Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон. 

През 2015 г. той е нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10% спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският премиер заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави.

"Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни", посочи още министър-председателят. Двамата разговаряха в рамките на Седмия глобален Бакински форум.

Борисов подчерта, че има добър потенциал за по-нататъшно развитие на икономическите връзки. Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар, е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. "Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в  хранително-вкусовата промишленост", каза още премиерът.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон обсъдиха и възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията.

"Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни", посочи още българският премиер.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте ни във Facebook ТУК.