Тереза Мей е напът да понесе поредна загуба в британския парламент

Вероятно няма да получи очакваната подкрепа от собствената Консервативна партия

06.03.2019 | 17:36 Редактор: Василена Василева
Тереза Мей е напът да понесе поредна загуба в британския парламент

Британският премиер Тереза Мей е напът да понесе поредна загуба в парламента, след като се появиха нови съобщения, че тя отново няма да успее да събере достатъчно гласове в подкрепа на споразумението си за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Главният организатор на мнозинството на Консервативната партия в парламента Джулиъс Смит е изразил съмнения, че ще успее да организира достатъчен брой депутати. По време на среща с министри от кабинета той е заявил, че предстоящото гласуване на 12 март следващата седмица ще бъде трудно. Това съобщават трима източници пред Bloomberg, цитирано от Investor.bg

Той също така е направил прогнозата, че при последвалите гласувания ще бъде отхвърлена възможността за Brexit без сделка и правителството ще бъде натоварено със задачата да поиска удължаване на преговорния период. По думите му настроенията на законодателите ще поставят Великобритания на пътя на оставането в европейския митнически съюз.

Тереза Мей не разполага с мнозинство в парламента и се нуждае от колкото се може повече консерватори, подкрепящи сделката. Но тъй като известен брой от тях не одобряват или Brexit, или споразумението с ЕС, тя ще се нуждае и от подкрепа на някои представители на Лейбъристката партия.

С наближаването на датата за напускане 29 март Мей се опитва да получи подкрепата на парламента с тристранна стратегия. От една страна британският правосъден министър Джефри Кокс замина за Брюксел за продължаване на разговорите, най-вече по отношение на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница. В същото време на лейбъристите им бяха предложени допълнителни средства за техните най-силно засегнати от мерките за финансови съкращения общини, както и гаранции за запазване на правата на работниците в страната. В същото време до привържениците на Brexit бе отправено предупреждението, че ако сделката бъде отхвърлена Мей, ще бъдат принудени да отложат развода.

За момента обаче нито една от тактиките не изглежда да дава търсения резултат. Ангажиментът за правата на работниците бе посрещнат с присмех от синдикатите след представянето му във вторник. Лейбъристите пък вече дадоха сигнал, че няма да приемат предложените им средства.

Междувременно късно във вторник преговорите на Кокс с Брюксел бяха прекратени, без нито една от страните да даде изявление. Според източник на Bloomberg правителството на Мей не е очаквало да бъде постигнат пробив, като преговорите може да продължат и до края на седмицата.

И макар че много от 118-те тори, които гласуваха срещу сделката на Мей през януари, се очаква да я подкрепят този път, премиерът ще има нужда от почти всички от тях, въпреки че някои изглеждат непоклатими в отказа си.

Харесайте го във Facebook ТУК.