Евростат отчита забавяне на инфлацията в България през януари

Процентът ѝ е 2,2 спрямо 2,3% през декември 2018 г.
Публикувана: От:

Още по темата

 

Годишната инфлация в България през януари се е забавила до 2,2% спрямо отчетените 2,3% през декември миналата година, става ясно от оценките на Евростат.

За сравнение, инфлацията у нас през януари 2018 г. е била 1,3%, като в средата на годината се ускори до 3,7%, след което забави темпа си.
но

Най-ниска инфлация е регистрирана в Гърция – 0,5%, и Хърватска и Португалия – с по 0,6%. Най-високи стойности пък са наблюдавани в Румъния – 3,2%, Латвия – 2,9%, и Естония и Унгария – с по 2,8%.

Инфлацията за целия Европейски съюз се забавя през януари до 1,5% спрямо отчетените 1,6% през декември и през януари 2018 г. В еврозоната годишната инфлация за януари е 1,4% при 1,5% през декември. За сравнение, година по-рано данните показваха 1,3%.

През миналия месец най-голям принос към регистрираната инфлация в еврозоната са имали услугите (с ръст на цените от 0,7 процентни пункта), следвани от храната, алкохола и тютюневите изделия (с 0,36% процентни пункта) и енергията (с 0,26 процентни пункта).

Без променливите компонентни на енергията и храните, или така наречената базисна инфлация, която се използва като основна мярка и от Европейската централна банка, отчита леко ускорение на месечна база до 1,1% спрямо 0,9% през декември.

Представителите на Европейската централна банка поискаха бърз анализ на бъдещите ливидни операции на банката като част от подготовката за евентуално отпускане на повече дългосрочни кредити на банките.

Тъй като растежът е неочаквано слаб за третото поредно тримесечие, банкерите все повече се тревожат, че глобалната несигурност подкопава възстановяването на еврозоната.

Четете още икономически новини на Investor.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )