Най-силната икономика в Европа има нужда от мигранти

В Германия пазарът на труда се нуждае от 260 хиляди наемници от други страни

21.02.2019 | 17:41 Редактор: Ивайло Николов
Най-силната икономика в Европа има нужда от мигранти

Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като прогнозите показват, че в бъдеще само малка част от тях ще бъдат граждани на страни от Европейския съюз.

В дългосрочен план около 146 хил. имигранти, дошли извън рамките на блока, ще бъдат интегрирани в германския пазар на труда всяка година. 

Проучванията на трима специалисти от Германския изследователски институт към Федералната агенция по заетостта и университета в Кобург показват тенденциите в това отношение до 2060 година.

В Германия е налице сериозно застаряване на населението, което означава, че все по-малко млади работници вливат пари в социалната система на страната. За да се пребори недостигът на работна ръка в дългосрочен план, около 260 хил. души ще трябва да мигрират в Германия всяка година, заключват анализаторите.

Тъй като икономиките на отделните страни в ЕС са в процес на "сближаване" и уеднаквяване на стандарта на живот, все по-малко граждани на блока ще се решават да напускат своите държави.

През 2017 г. общият баланс на миграцията в Германия е бил малко повече от 0,5 млн. души, според Федералната служба по миграцията и бежанците, пише INVESTOR.BG.

Демографските промени в страната все повече се усещат, като всяка година около 300 хил. души напускат пазара на труда, което надвишава броя на новопостъпилите лица на същия този пазар.

Германия възнамерява да приеме закон за миграцията, който да определя правилата за приобщаване на мигрантите към социалната система на страната. В момента германската икономика усеща недостиг на служители със средно и ниско ниво на професионална квалификация.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК