Huawei прехвърля инвестициите си от САЩ във Великобритания?

Основателят на компанията заяви, че никога не би засегнал своите клиенти

19.02.2019 | 23:15 Редактор: Тодор Петров
Huawei прехвърля инвестициите си от САЩ във Великобритания?

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей заяви в интервю за BBC, че "няма начин САЩ да ни сразят", пише Bloomberg.

"Светът не може да ни изостави, защото ние сме по-напреднали. Дори и да убедят повече страни да не ни използват временно, ние винаги можем да свием нещата малко“, коментира той.

Администрацията на Доналд Тръмп настоява други държави да избягват използването на телекомуникационното оборудване на Huawei за критична инфраструктура. Рън отрича обвиненията Huawei да помага за шпионажа в полза на Пекин, посочвайки, че никога не би засегнал своите клиенти.

Рън направи най-силните си коментари досега по повод ареста на дъщеря му, главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу. 
Мън беше арестувана във Ванкувър през декември по искане на САЩ за екстрадицията ѝ. Huawei отрича тя да е извършила нещо нередно.

"Възразявам срещу това, което САЩ направиха. Този вид политически мотивиран акт не е приемлив. САЩ обичат да санкционират другите - когато има проблем, те използват такива методи. Ние се противопоставяме на това. Но сега, когато сме тръгнали по този път, ще оставим съдилищата да решат", обясни Джънфей.

Коментарите Рън направи, след като стана ясно, че Великобритания изглежда няма да послуша администрацията на Тръмп и ще позволи оборудване на Huawei да бъде ползвано от нейните телекомуникационни оператори. Британският национален център за киберсигурност заяви, че трябва да има ограничение на рисковете от използването на оборудването на компанията за петото поколение безжични мрежи, писа Financial Times тази седмица.

"Ние все още имаме доверие на Великобритания и се надяваме, че Великобритания ще ни вярва още повече“, посочва той пред BBC. "Ще инвестираме дори повече във Великобритания, защото, ако САЩ ни нямат доверие, ще прехвърлим инвестициите си от САЩ във Великобритания, дори при по-голям мащаб".

Четете още икономически новини в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Снимка: Pixabay