Екоминистерството се концентрира върху електромобилите

Проблемът със замърсяването на въздуха ще продължи да е приоритет

18.02.2019 | 17:30 Редактор: Тодор Петров
Екоминистерството се концентрира върху електромобилите

Кръговата икономика и чистотата на въздуха, с акцент върху електромобилността, ще са приоритет при подготовката за следващия програмен период на Оперативна програма "Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Проблемът със замърсяването на въздуха ще продължи да е приоритет и в следващия период на ОПОС, каза Димов, цитиран от екоминистерството. Сега за целта са заделени 111 млн. лв., насочени към седем общини. 

"Тези средства няма да са достатъчни и затова ние разглеждаме проектите като пилотни, така че след тяхната реализация да имаме основание да настояваме да се осигури ресурс в следващия период", отбеляза министърът.

Освен за смяна на отоплителните уреди, ще опитаме да договорим средства за намаляване на замърсяването от автомобилния трафик чрез електрификация на публичния транспорт, както и за стимулиране на домакинствата за закупуване на електромобили, каза още министър Димов. 

Търси се възможност за финансиране и по програма LIFE на ЕС, както и от държавния бюджет. Според него общините също трябва да имат своя ангажимент.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК