Най-голямата банка в Турция става собственост на държавата

Делът от 28,1% на опозиционната РНП ще бъде прехвърлен на финансовото министерство
Публикувана: От:

Най-голямата листната на борсата банка в Турция ще стане собственост на финансовото министерство. Това съобщи президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

След обявяването на новината, към 14:30 ч. българско време акциите на Isbank поевтиняват с близо 6%.

Водещата опозиция в страната – Републиканската народна партия (РНП) притежава дял от 28,1% в банката, като и в миналото президентът е посочвал, че този дял ще бъде прехвърлен на финансовото министерство, пише Investor.bg

Акциите са завещани на партията от нейния основател Мустафа Кемал Ататюрк, като тя също така има и четирима представители в Управителния ѝ съвет. От РНП вече изразиха несъгласието си с решението на Ердоган.

В реч пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) президентът заяви, че Ататюрк е завещал акциите на финансовото министерство, а не на РНП.

"Isbank ще стане собственост на финансовото министерство", заяви Ердоган.

Освен 28,1% притежание на РНП банката също така има и свободно търгуван обем акции от 31,4%. Други 40,5% са собственост на пенсионен фонд на членовете на УС на банката. 

През септември Ердоган призова за провеждането на разследване срещу членовете на РНП в Управителния съвет на банката, въпреки че партията не получава дивидент от дела си, а той отива към културни асоциации по волята на Ататюрк.

Партията „притежава 28% от акциите на Isbank. Не може да взима пари оттам, но има четирима членове на борда. Какво правят тези четирима членове? Това трябва да се провери“, заяви тогава Ердоган.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )