Volkswagen и Ford обединяват усилия срещу проблемите в сектора

Общата им дейност ще бъде съсредоточена в производството на товарни превозни средства

15.01.2019 | 16:58 Редактор: Василена Василева
Volkswagen и Ford обединяват усилия срещу проблемите в сектора

Volkswagen и Ford Motor създават общ съюз, в който двете автомобилни компании ще обединят сили в производството на товарни превозни средства. Съвместната работа на автомобилните гиганти се очаква да прерасне в сътрудничество по разработването на технологии за електрически и самоуправляеми превозни средства, като това се очаква да им спести милиарди долари.

Ford и VW ще обявят плановете си в рамките на автомобилното изложение в Детройт, съобщи изпълнителният директор на германския производител Херберт Дийс, цитиран от Ройтерс.

През последните месеци двете компании обсъждат възможността за сътрудничество при производството на ванове и други товарни превозни средства. Въпреки това производителите уточняват, че съюзът между тях няма да предвижда сливане или придобиване на дялове.

До обединяването на сили се стигна на фона на продължаващото търговско напрежение в световен план, което се отрази особено на автомобилния бранш и накара голяма част от производителите да преосмислят производствения си процес и това къде произвеждат своите автомобили за Европа, САЩ и Китай.

В същото време сътрудничеството хвърля светлина върху натиска върху международните производители за справяне с разходите за разработване на електрически и самоуправляеми превозни средства, както и на технологии, които изискват изпълнението на по-строгите стандарти за екологична безопасност. В същото време забавянето на най-големите автомобилни пазари в света – Китай и САЩ, също увеличава натиска за свиване на разходите.

Рамката на съюза между двете компании се очаква да включва обединяване на ресурсите в сектора на автономните технологии, като VW ще инвестира в този бизнес на Ford, а Ford от своя страна ще даде лиценз на платформата за електрически превозни средства на VW – MEB, съобщават източници.

Дийс потвърди по време на автомобилното шоу в Детройт, че в рамките на алианса германската компания ще получи достъп до платформата на Ford за пикапи Ranger.

През юни 2018 г. Ford и VW разкриха, че водят преговори за съвместно сътрудничество в областта на товарните превозни средства и допълниха, че разглеждат възможности и за други съвместни проекти.

Междувременно представители и на двете компании са коментирали възможностите за спестяване на средства при задълбочаване на сътрудничеството си, като от VW открито са говорили за произвеждането на свои превозни средства в заводите на Ford. На свой ред американската компания ще може да използва платформата на германския гигант за електрически коли, пише Investor.bg

Новината бе обявена, след като миналата седмица от Ford съобщиха, че ще съкратят хиляди работни места, ще прекратят производството на модели, които са на загуба, а в същото време ще бъдат закрити и някои от заводите на компанията в опит компанията да се справи с проблемите на бизнеса си в Европа.

Снимка: Pixabay