Луксозните имоти продължават да поевтиняват и през 2019 г.

Според анализатори забавянето на пазара не е само във финансовите центрове

09.01.2019 | 23:07 Редактор: Василена Василева
Луксозните имоти продължават да поевтиняват и през 2019 г.

Пазарът на луксозни имоти през 2018 г. не се представи страхотно за някои. Продавачите в градове като Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк се оказаха в битка с макро- и микроикономически насрещни ветрове, а купувачите, от друга страна, трябваше да се борят с надценени акции и нарастващи лихвени проценти и данъци.

През 2019 г. всеки пазарен показател сочи, че нещата ще станат още по-лоши за продавачите, коментира Bloomberg. Лондон, Амстердам, Хонконг, Мюнхен, Торонто и Ванкувър са изправени пред риска от имотни балони и последваща дефлация, сочи доклад на UBS Group.

“В САЩ, ако разгледате данните, е кристално ясно“, казва Джон Уолошин, ръководител на отдела за недвижими имоти в главния инвестиционен офис на UBS Global Wealth Management. В луксозния сегмент, в който Уолошин работи при цени от поне 3000 долара за кв. фут (над 32 хил. долара за кв.м), „има ясно забавяне на пазара“, казва той, цитиран от Investor.bg

Чуждестранните купувачи, особено богатите китайци, се оттеглят отчасти заради силния долар, а в същото време нарастващите лихвени проценти правят местната собственост по-малко привлекателна. А това значи по-голямо предлагане.

Снимка: Pixabay