КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока няма да се повишават през този сезон

Комисията обсъди предложението на "Булгаргаз" за поскъпване на газа

20.12.2018 | 18:05 Редактор: Ивайло Николов
КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока няма да се повишават през този сезон

Цените на парното, топлата вода и тока няма да се повишават до края на отоплителния сезон. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди предложеното от "Булгаргаз" поскъпване на газа с 3.51% от 1 януари, като тази цена ще важи до края на март.

Комисията отново напомня, че нейните правомощия са само да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба №2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Независимо от повишението с 3.51% за битовите и за бизнес потребителите, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде под 2%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, обявиха от комисията.

ОТ КЕВР посочват също, че промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия, които остават непроменени до края на първото тримесечие на 2019 година.