Хлябът и месото поскъпват след Нова година

Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар

13.12.2018 | 17:06 Редактор: Василена Василева
Хлябът и месото поскъпват след Нова година

С около 4-5% ще поскъпнат месните продукти след Нова година, заяви пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв., след Нова година няма как да не поскъпнат", посочи той.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми.

"За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не", каза Урджанов.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите, пише Dnes.bg

"Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства", каза от своя страна и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", каза Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%.

"Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", обясни Кукушева.

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

Снимка: Pixabay