Пуснаха финансовия директор на Huawei под гаранция

Предстои да се разбере дали Канада ще реши да екстрадира Мън в САЩ

12.12.2018 | 14:42 Редактор: Ралица Братанова
Пуснаха финансовия директор на Huawei под гаранция

Главният финансов директор на китайската компания за телекомуникационно оборудване Huawei беше освободена от канадския съд във вторник, 10 дни след ареста ѝ във Ванкувър по искане на американските власти – случай, който доведе до дипломатически спор, предава Ройтерс.

Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията, е изправена пред обвинения от страна на САЩ, че е подвела мултинационални банки за трансакции, свързани с Иран, което е изложило финансовите институции на риск да нарушат американските санкции срещу Иран, пише Investor.bg.

Съдът поиска 7,5 млн. долара гаранция за освобождаването на Мън, която беше в ареста от 1 декември. Залата избухна в аплодисменти, когато решението беше обявено. Мън се разплака и прегърна своите адвокати.

Сред условията за освобождаването е изискването 46-годишната жена да носи устройство за следене на глезена си и да бъде в дома си между 23 ч. и 6 ч.

Предстои да се разбере дали Канада ще реши да екстрадира Мън в САЩ. Ако това се случи, тя ще се изправи пред обвинения в организиране на измама на няколко финансови институции, с максимална присъда от 30 години затвор за всяко обвинение.

Снимка: ​Facebook