България е на 40-то място в борбата с климатичните промени

Лидер в класацията е Швеция, следвана от Мароко, Литва и Латвия

12.12.2018 | 11:23 Редактор: Тодор Петров
България е на 40-то място в борбата с климатичните промени

България заема 40-та позиция в класацията на Индекса за ефективност в борбата с климатичните промени 2019 (The Climate Change Performance Index – CCPI), показват данни на статистическата организация Germanwatch. 

CCPI е създаден през 2005 г. и проследява обстойно промените в енергийните политики на 56 държави по света, които заедно са отговорни за около 90% от наличните емисии парникови газове в глобален мащаб.

Класацията показва обобщените резултати от CCPI, които се определят от представянето на страните по отношение на 14 индикатора в рамките на четирите категории: "Емисии парникови газове", "Възобновяема енергия", "Енергийна употреба" и "Политика по климата".

Първата позиция принадлежи на Швеция, чийто коефициент е 76,28 пункта. Скандинавската страна е следвана от Мароко, Литва, Латвия, Великобритания и Швейцария. Германия пада с 5 позиции надолу спрямо 2018 г., заемайки 27-о място, като след нея остават Холандия, Беларус, Гърция, Белгия, Чехия и Китай.

България е позиционирана на 40-то място, като плътно след нея са Полша, Унгария, Словения и Нова Зеландия.

Последните десет позиции принадлежат на Малайзия, Русия, Казахстан, Канада, Австралия, Тайван, Южна Корея, Иран, САЩ и Саудитска Арабия.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay