Пазарът на жилища в София е балансиран, предпоставки за балон няма, твърдят брокери

Увеличава се интересът на купувачите към по-големи имоти

06.12.2018 | 17:07 Редактор: Василена Василева
Пазарът на жилища в София е балансиран, предпоставки за балон няма, твърдят брокери

Пазарът на жилищни имоти в София е балансиран с увеличен интерес от страна на купувачите към по-големите жилища и новото строителство. Това стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

"В началото на годината Европейската централна банка и Европейската комисия отправиха предупреждение за опасност от балон на жилищния пазар, но в края на годината пазарът е по-добър и по-балансиран както за купувачите, така и за банките", каза Младен Митов, анализатор в имотната агенция "Явлена".

Според него в момента няма предпоставки за балон на имотния пазар. В подкрепа на тезата си той сравни нивата на ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период през 2006-2008 г. Така например в момента инфлацията е 2,5% спрямо 17-19% преди десет години, а ръстът на кредитирането е умерен – 4% през тази година спрямо 24% в годините преди кризата. Необслужваните кредити в момента са около 11%, докато преди десет години равнището им е достигало 22%.

Докато през 2005-2008 г. цените на жилищата са нараствали с 25% на година, в периода между 2011-2015 г. средният ръст достига 11%. В годините преди кризата заплатите са нараствали с 20% на година, докато през 2018 г. повишението е 10%. Според Митов данните показват, че икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти.

Данните на „Явлена“ за деветмесечието на 2018 г. сочат, че средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища е отчетено повишение от 8%, а при монолитното строителство – от 12%.

Интересът към малките жилища с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Средната площ на закупените жилища се е увеличила от 76 кв. м през 2014 г. на 82 кв. м през 2018 г., а средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента. Причината на засиления интерес към по-големи жилища според Митов е, че в последните три години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените жилищни имоти между януари и септември и увеличаването на дела на монолитните жилища, сочат данните на „Явлена“. Митов констатира и сериозен интерес към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г.

Цялата статия четете в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR