Италия изправена пред скорошна рецесия

Икономиката на страната изненадващо се сви през последните три месеца от септември насам

05.12.2018 | 16:26 Редактор: Велислав Филипов
Италия изправена пред скорошна рецесия

Популисткото правителство в Италия е изправено пред нов проблем на фона на нарастващия риск страната да изпадне в първата си рецесия за последните 5 години, пише Bloomberg.

Икономиката на Италия изненадващо се сви пред последните три месеца от септември насам и проучване сочи, че това може да се окаже продължаваща тенденция. Производственият ръст в страната е намалял с най-бързите темпове за последните 5 години през ноември, а компаниите от сектора на услугите отбелязват 5-месечен спад на износа си, по данни на IHS Markit, публикувани тази седмица.

„Показателите от ноември продължават негативната тенденция“ за тримесечието, посочи Амритпал Вирдее - икономист в IHS Markit. Всички те сочат към наближаваща рецесия в страната, добавя тя.

Това всъщност би значело пореден удар за управляващата коалиция в Италия, чиито бюджет за 2019 г. беше отхвърлен от Европейската комисия заради предвидения прекомерно висок дефицит в него. И докато правителството смяташе, че проектобюджетът би донесъл множество необходими за икономиката стимули, то заобикалящата несигурност в страната и недобрите икономически показатели говорят за именно обратното.

„Италия започва да плаща цената на безумията на радикалното си управление“, посочва Холдър Шмидинг, служител в банка Berenberg, в своя бележка от понеделник.

Всъщност, има и други фактори, стоящи зад тези данни в Италия. Част от тях са глобалното икономическо забавяне, което засегна и Германия – един от най-големите пазари за италианския бизнес. Но администрацията на Матео Салвини и Луиджи Ди Майо също трябва да поеме своите отговорности, смятат икономисти.