Microsoft измести Apple като компания с най-голяма пазарна капитализация

Оценката на създадената от Бил Гейтс компания достигна 851 млрд. долара в петък

02.12.2018 | 16:55 Редактор: Ралица Братанова
Microsoft измести Apple като компания с най-голяма пазарна капитализация

Aмериканската технологична компания Apple официално беше детронирана от лидерското си място като компанията с най-висока пазарна капитализация в света, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

Технологичният гигант беше заместен от Microsoft, чиято пазарна оценка в петък вечерта достигна 851 мрлд. долара.

За момента и двете технологични дружества остават под пазарна капитализация от 1 трлн. долара, но по-рано тази година Apple и Amazon преминаха и този праг.

Всъщност първоначално Apple измести Microsoft от лидерското ѝ място през 2010 г., когато потребителският ѝ хардуерен бизнес започна да процъфтява за сметка на моменти на спадове при Microsoft. Изглежда сега компанията си връща славата, ориентирайки се обаче предимно към корпоративните клиенти.

Под ръководството на главния си изпълнителен директор Сатя Надела Microsoft е направила дългогодишни залози на облачните изчисления, което я поставя като един от двата доминиращи играчи в сектора заедно с Amazon на Джеф Безоз.

През 2018 г. възможността за технологичните корпорации просто да работят на фона на иначе увеличаващото се напрежение около търговската война и нови регулаторните изисквания, никак не е за пренебрегване и би осигурила едно сериозно предимство на която и да е компания.

Четете повече на Investor.bg.

Снимка: Pixabay