Паричните условия в България продължават да се подобряват, сочи проучване

Страната постига напредък по присъединяването си към валутния механизъм ERM II

01.12.2018 | 12:16 Редактор: Ралица Братанова
Паричните условия в България продължават да се подобряват, сочи проучване

Паричните условия в България продължават да се подобряват, показват данни на S&P Global Ratings, която потвърди дългосрочния и краткосрочния си рейтинг на страната в чуждестранна и места валута - 'BBB-/A-3'. 

Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна, съобщават от Министерството на финансите.

В обобщения коментар на S&P Global Ratings се казва, че паричните условия в България продължават да се подобряват, нарастването на кредитите подкрепя растежа и страната постига напредък по присъединяването си към валутния механизъм ERM II.

Рейтинговата агенция очаква силен ръст на БВП в периода 2018-2021 г., дължащ се на силното частно потребление и ускоряването на инвестициите. Продължаващото усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз (ЕС) и затягането на условията на пазара на труда ще подкрепят производителността през годините.

Положителната перспектива отразява значителната вероятност България да се присъедини към ERM II. От Агенцията вярват, че този стремеж към членство в еврозоната ще подкрепи и продължаващите усилия на страната да се справи с оставащите институционални пречки и структурни проблеми.

Четете повече на Investor.bg.