НС с промени в енергийната стратегия и зелена светлина за "Турски поток"

Работим за изграждане на интерконекторите, заяви Теменужка Петкова

30.11.2018 | 12:56 Редактор: Тодор Петров
НС с промени в енергийната стратегия и зелена светлина за

Депутатите одобриха промените в енергийната стратегия на страната. Промените касаят доставката на природен газ за и през България. 

Страната ни ще предоговори сегашните си ангажименти с "Газпром" за доставка на газ през новостроящата се тръба на "Турски поток". Предвижда се Русия да спре да подава синьо гориво по тръбопровода, който минава през Украйна и до 2020 г. да го пренасочи през България.

Дотогава обаче трябва да се изгради определена инфраструктура, с която са свързани и настоящите промени, гласувани от Народното събрание. Ще са нужни и особени инвестиции.

В промените се предвижда още страната ни да се включи в акции за изграждането на тръбопровод за втечнен газ на територията гръцкото пристанище Александруполис.

"Работим за това България да бъде стратегическа държава по отношение на доставките и транспортирането на природен газ. Работим за изграждане на интерконекторите на България със съседните на нас страни. Работим за това на територията на България да има газова борса, която ще даде възможност за либерализация на пазара на природен газ", обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Промените в енергийната стратегия бяха приети почти с пълно единодушие, единствено депутатите от НФСБ гласуваха "Въздържал се". Това за пореден път постави въпроса за стабилността на малката коалиция.