Жилищата в София днес са два пъти по-достъпни отколкото преди 10 години

Средната цена в столицата през третото тримесечие е 1090 евро на кв. м, сочат данни на Bulgarian Properties

28.11.2018 | 17:50 Редактор: Василена Василева
Жилищата в София днес са два пъти по-достъпни отколкото преди 10 години

Забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизиране на пазара на ценови нива около 1000 евро на кв. м, два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо десет години по-рано, нарастващо предлагане на жилища ново строителство, което продължава да бъде предпочитано от купувачите. Това са основните характеристики на жилищния пазар в София през 2018 г., показва анализ на Bulgarian Properties.

"За изминаващата 2018 година можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци. Като цяло можем да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата“, коментира изпълнителният директор на имотната агенция Полина Стойкова.

"Интересът към имотите в София остана голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворено", допълва тя.

Средни цени и годишно изменение

През 2018 г. цените на жилищата в София задържат нивата си от 2017 г. и остават без съществени изменения в последните три тримесечия, сочи анализ на Bulgarian Properties.

Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв. м спрямо 1086 евро на кв. м през второто тримесечие и 1092 евро на кв. м в началото на годината. Според Bulgarian Properties това е показател, че пазарът се стабилизира и се развива по-плавно от предходните години на наваксване. Сревните цени са доста под нивата отпреди десет години, когато бяха достигнали 1260 евро на кв. м.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Това отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м. 

Годишното увеличение на цените през третото тримесечие е 3%, а за деветмесечието годишният растеж на цените в София е 5% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Bulgarian Properties.

Така прогнозите ни за забавяне на темпа на нарастване до около 10% и постепенно уравновесяване на пазара за момента се оправдават, като дори ръстът на цените през 2018 г. е под нашите очаквания.

Имотите в София – два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

През третото тримесечие показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,42, което е леко намаление спрямо достигнатите нива 1,45-1,47 в предните тримесечия. Това означава, че към момента имотите в София са малко по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година, отбелязват от Bulgarian Properties.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR