Все по-често се търси 100% финансиране при покупка на жилище, сочи проучване

При ново строителство купувачите могат да избират етажа и изложението

27.11.2018 | 17:09 Редактор: Ралица Братанова
Все по-често се търси 100% финансиране при покупка на жилище, сочи проучване

Все по-често търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и нарастване на броя сделки с жилища в строеж. Това показват наблюденията на Arco Real Estate за пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2018 г, съобщава Dnes.bg.

По данни на брокерите все повече хора осъзнават преимуществата на покупката на ново строителство, сред които са очакваната по-ниска цена, гъвкавата схема на плащане и други.

При покупката на ново строителство на по-ранен етап купувачите имат и шанса да избират етажа, изложението, тоест да закупят жилище с разпределение, каквото искат.

Повечето млади семейства в София например нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище от една страна, а от друга – нямат имущество, което могат да заложат като обезпечение за ипотечен кредит. Затова за тях покупката "на зелено" е много добра възможност да се сдобият със собствен дом.

В Пловдив резултатите сочат, че търсенията за покупка на апартаменти в строеж формират около 1/3 от общите търсения в агенцията. Бюджетът им в най-честия случай е до 50 000 евро, като банковото финансиране е основният източник на средства.

Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране "на зелено".

За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16, уточняват от агенцията. Важно е потребителите да имат добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14.

Когато се финансира покупката на имот с Акт 14, усвояването на кредита става на части. В повечето случаи схемата е индивидуална, договорена с банката и строителя. Финансиране може да се получи до 80-85% от стойността на имота в завършен вид.

Снимка: Pixabay