ФБР разследва компанията на Илон Мъск за представяне на невярна информация

В изявление от Tesla съобщиха, че са получили искане за доброволно предаване на документи

28.10.2018 | 12:25 Редактор: Ралица Братанова
ФБР разследва компанията на Илон Мъск за представяне на невярна информация

След като миналия месец успя да постигне споразумение с Комисията по ценните книжа и борсите заради обвиненията в измама, Tesla сега е изправена пред нов проблем с правосъдието – задълбочаващо се криминално разследване.

Агенти на ФБР разследват дали компанията на Илон Мъск е представила невярна информация за производството на своя Model 3, подвеждайки инвеститорите за състоянието си през 2017 г., пише Investor.bg.

Действията по криминалното разследване, водено от прокуратурата на Сан Франциско, са се задълбочили през последните седмици, след като бе постигнато споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите.

На 18 септември Tesla съобщи, че е получила искане за предоставяне на документи от министерството на правосъдието в САЩ – 10 дни преди компанията и Мъск да постигнат извънсъдебен договор с Комисията по отделен случай, свързан със спорни туитове на Мъск.

Но преди това не беше съобщено, че министерството на правосъдието разглежда и проблемите около производството на Model 3, датиращо още от началото на миналата година, а криминалното разследване за измама с ценни книжа се задълбочава.

В изявление от Tesla съобщиха, че са получили искане за доброволно предаване на документи от ведомството по-рано тази година и сътрудничат на властите. Производителят на електрически коли отрече да са му били изпращани призовки или други искания от агенцията.   

Компанията също така допълни, че е била "прозрачна за това колко трудно ще бъде производството на Model 3“, както и че ще отнеме с шест месеца повече от очакваното, за да достигне до целта си за производство на 5000 автомобила седмично.

През последните седмици агенти на ФБР са се свързали с бивши служители на компанията с искане да свидетелстват. Те са получили призовки по-рано в рамките на разследването и сега някои от тях са извикани за интервю, съобщават още източниците.