70% от българите са усетили увеличение на цените, сочи проучване

Мнозинството смята, че през следващите месеци нарастването ще продължава

17.10.2018 | 17:31 Редактор: Ралица Братанова
70% от българите са усетили увеличение на цените, сочи проучване

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват. 74% от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи. 18% не са усетили поскъпване, а 3% са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили, съобщиха от Investor.bg .

Това сочат данни на ежемесечното независимо във финансирането си национално представително изследване, известно като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“ по актуални теми.

Най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата. Възможно е това да се дължи и на факта, че тези части от населението традиционно симпатизират на опозиционни формации, отчитат социолозите. Привържениците на БСП са усетили най-силно повишението на цените на стоките и услугите. Но дори и мнозинството от привържениците на ГЕРБ също твърдят, че са усетили увеличението – макар и не в същата степен.

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство. 

Възможно е влияние да оказва и традиционният скептицизъм в общественото мнение по такива теми. Въпреки това обаче данните ясно разкриват обществена тревога от поскъпването на живота, посочва се в проучването на Галъп.

На въпрос "Според вас какво ще става с цените на основните стоки в близките 2-3 месеца?“ 74% от интервюираните са на мнение, че цените ще растат, 14% отговарят, че няма да има промяна, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят.

Социолозите коментират, че очевидно е налице осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци. И припомнят, че предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите.

Проучването този месец е проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души. Стандартно отклонение: ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR