София се класира на 27-о място в света по ръст на цените на жилищата

Преди столицата ни се нареждат Порто, Калкута и Мадрид

04.10.2018 | 16:29 Редактор: Василена Василева
София се класира на 27-о място в света по ръст на цените на жилищата

София е на 27-о място в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на годината с повишение от 9,2% на годишна основа, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

Българската столица отстъпва с девет места в класацията, след като през първото тримесечие зае 18-о място, а през 2017 г. беше поставена на 19-о място. Миналия месец пък България излезе от топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света, като зае 12-о място в индекса на същата консултантска компания, пише Investor.bg

Точно преди София в индекса на Knight Frank са Порто, Калкута и Мадрид, а непосредствено след столицата са Дъблин, Анкара и Единбург.

Индийският град Ахмедабад оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 19,4% през второто тримесечие. Следват Измир (Турция) и Хидерабад (Индия) с повишение от съответно 16,2% и 16,0%. Десетката се допълва от Хобарт в Австралия (15,5%), Будапеща (15,4%), Хонконг (15,1%), Ротердам (14,4%), Пюн в Индия (13,5%), Амстердам (13,4%) и Ванкувър (13,3%). Общо 20 града в индекса регистрират двуцифрен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.

Средно цената на имотите в 150-те града, включени в класацията, е нараснала с 4,3% в годината до юни, като Азия е най-силно представящият се регион.

Торино е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,1% през второто тримесечие. Следват Абу Даби и Генуа с понижение от съответно 6,9% и 6,6%. Десетката на най-слабите жилищни пазари в света се допълва от Дубай, Дарвин, Стокхолм, Делхи, Рио де Жанейро, Киев и Сидни.

Будапеща, Ротердам и Амстердам са най-бързо растящите жилищни пазари в Европа. „Местните и международните купувачи признаха конкурентната стойност на Будапеща, а цените на жилищата в Холандия, които спадаха до 2013 г., преживяха силна корекция“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на отдел „Международни проучвания“ в Knight Frank.
От изследваните 150 града общо 123, или 82%, са отбелязали ръст на цените на жилищата в годината до юни.

Азия е най-добре представящият се регион в света с повишение от 5,1%. На второ място е Северна Америка с ръст от 5%. Хонконг, който дълго време оглавяваше индекса на най-бързо растящите жилищни пазари в света, отбелязва леко забавяне на годишния растеж, въпреки че цените на жилищата в годината до юни са нараснали с 15%.

В края на септември банките в Хонконг повишиха лихвените проценти за първи път от 12 години, което се отразява на плащанията по ипотечните кредити.

В много от страните, които са повишили лихвените проценти през 2018 г., има значителна пропаст между най-силно и най-слабо представящите се градове. Разликата в цените между градовете с най-силно и най-слабо представяне в Канада е 16%, 11% във Великобритания и 10% в САЩ.

"Някои градове вече регистрират годишен спад на цените, така че очакваме затягането на паричната политика да бъде бавно и стабилно. В някои градове представянето на основните и луксозните пазари е различно", коментира Евърет-Алън.

"Липсата на предлагане на луксозни имоти подкрепя топ сегмента на пазарите в Сидни и Дубай, като в първия град годишният ръст на цените на луксозните имоти е близо 5,7%, а във втория цените се понижават с 0,8%. На други места данъчните промени спрямо чуждестранните купувачи или по-високият гербов налог, например във Ванкувър, Торонто и Хонконг, доведоха до забавяне на растежа в луксозния сегмент на пазара", допълва тя.

Снимка: Pixabay