Скандал с пране на пари свали от поста изпълнителния директор на Danske Bank

Независимо разследване показа, че само за година 30 млрд. руски и естонски пари са преминали през клона
Публикувана: От:

Главният изпълнителен директор на Danske Bank A/S Томас Борген се оттегля от поста заради обвиненията, че банката е в центъра на европейски скандал за пране на пари, включващ незаконно финансиране на стойност милиарди долари, продължило няколко години.

Още по темата

 

Борген, който бе повишен начело на най-голямата датска банка през 2013 г., ще продължи работата си ,докато не бъде определен негов наследник, заявиха от финансовата институция в сряда. Не се уточнява обаче колко дълго време може да продължи този период, съобщава Bloomberg.

Акциите на кредитора поевтиняват с 6% минути преди 12 ч. българско време, с което обезценяването им тази година достига до 32%.

"Ясно е, че Danske Bank се провали в изпълнението на отговорностите си в случай на възможно пране на пари в Естония", заяви Борген в изявление, цитиран от Investor.bg. В него той посочва, че "дълбоко съжалява" за това.

Скандалът около датската банка се разпали, след като в местни медии се появиха съмнения за пране на пари през малкия естонски клон на финансовата институция в периода между 2007 г. и 2015 г. .

Независимо разследване, резултатите от което станаха известни по-рано този месец, показа, че само за година 30 млрд. руски и естонски пари са преминали през клона.

Заключенията на доклада повдигнаха въпроса за това до каква степен ръководството на банката е било запознато със случващото се. Томас Борген отговаряше за международното банкиране, включително и това в Естония, от 2009 до 2012 г. Остава неясно дали той е знаел за големите суми, преминаващи през институцията, както и дали са били предприети действия, за да бъдат проверени.

Според анализатори, допитани от Bloomberg, може да се окаже, че Danske ще трябва да заплати сумата от около 800 млн. долара в глоби заради нарушенията си.

Снимка: Pixabay

Коментари ( 0 )