Министерството на туризма заличава нередовни туроператори

71 са дружествата, които не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора"

18.09.2018 | 21:23 Редактор: Ивайло Николов
Министерството на туризма заличава нередовни туроператори

Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър на общо 71 дружества, регистрирани като туроператори, съобщава министерството на туризма.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, пише INVESTOR.BG.

Процедурата се извършва със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по предложение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството.

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от туристическия регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено.

Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за застраховка "Отговорност на туроператора" с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и  да я представи на министъра на туризма. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Варна и Бургас. Има и туроператори от Пловдив, Велико Търново, Плевен и Добрич.