Волю-неволю Илън Мъск остава изпълнителен директор на "Tesla"

Проспериращият предприемач каза, че отговорностите му си имат своята цена в личния му живот

18.08.2018 | 10:40 Редактор: Иван Берберов
Волю-неволю Илън Мъск остава изпълнителен директор на

Главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили "Tesla" Илон Мъск ще остане начело на компанията въпреки настоящите трудности, заяви той в интервю пред в. New York Times.

2018 г. се превърна в изключително динамична година за Мъск, след като той обяви чрез съобщение в Twitter през миналата седмица, че се надява да превърне "Tesla" в частна компания, изваждайки я от фондовата борса. Това постави началото на истински фурор на пазарите, както и в рамките на самата компания.

Туитът на Мъск предизвика и разследване от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ във връзка с обявените производствени резултати от 2017 г., като също така разгневи и някои членове от борда на директорите на "Tesla", които не одобряват решението за излизане от борсата.

Продължават и усилията за намиране на помощник на Мъск, който да свали част от напрежението върху него, след като стана ясно, че предприемачът е употребява транквиланти, за да поддържа форма в напрегнатото си ежедневие, пише New York Times.

Мъск заяви пред New York Times също, че никой не е видял или преценил туита му за плана да изтегли компанията от борсата преди публикуването му. Милиардерът се просълзи няколко пъти по време на интервюто и разказа за напрежението да ръководи производителя на електромобили. Мъск написал туита за свалянето на "Tesla" от борсата, докато пътувал към летището на 7 август.

В продължение вече на две десетилетия той е един от най-амбициозните и прогресиращи предприемачи в Силициевата долина, участвайки в създаването на няколко влиятелни технологични компании.

По време на интервюто Мъск демонстрира необичайно ниво на самооценка и уязвимост, признавайки, че неговите отговорности си имат и своите лични жертви.

Той заяви, че е използвал социалната платформа Twitter като опит за постигане на прозрачност при взимането на решение от подобен калибър.

След съобщението в социалните мрежи, акциите на "Tesla" поскъпнаха, а инвеститори, анализатори и журналисти останаха озадачени от съдържанието му, предаде Investor.bg.